Tag - bağımsız denetim

Şirket Değerleme (Fizibilite ve Kredi Değerleme)

Ülkemizde şirket değerlemesi genel olarak Şirketin ihtiyaçlarına yönelik olarak, şirketlerin parasal ifade edilebilen değerleri olarak bilinmektedir. Şirket değerlemesine muhakkak bilgi deneyim ve tecrübenin eşlik etmesi gerekmektedir. Özellikli alanlarda faaliyet gösteren ve özel ihtiyaçlara yönelik yapılacak değerlemelerde sağlam ve güvenilir kaynaklar ile çalışmakta fayda vardır.

Şirket Kuruluşu 2022

2022 Yılında Şirket Kuruluş İşlemleri
2022 yılı güncel şirket kuruluş işlemlerini ve şirket kurmak ile alakalı yol haritasını basit ve sade bir anlatımla aşağıdaki makalemizde bulabilirsiniz.
Bu bağlamda önemli olan önerge aşamalarını takiple adım adım şirket kuruluşunu nasıl gerçekleştireceğiniz hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
Ayrıca, şirket kuruluşu hangi maliyetlerden oluşur, dijital dünyada online olarak neleri yapılabilir  ve çözümler hakkında bilgisine sahip olacaksınız.
Bu nedenle tüm bunları yaparken şirket kuruluşunda;

Nelere dikkat edilmeli,
Hangi şirket türü tercih edilmeli,
Sanal ofis şirket kuruluşu,
e-Ticaret şirket kuruluşu yanında sosyal medya, web sitesi ve patent işlemleri gibi bir çok konuda kısa ama açıklayıcı bilgilere sahip olacaksınız.

Şirket türü seçimi ve kuruluş planlaması :
Öncelikle […]

2022 YILI İÇİN BAĞIMSIZ DENETİM SÖZLEŞMENİZİ YAPTIRMAYI UNUTMAYIN!

2022 YILI İÇİN BAĞIMSIZ DENETİM SÖZLEŞMENİZİ YAPTIRMAYI UNUTMAYIN!
Son olarak “Bağımsız Denetime Tabi Olma Kriterleri”  26.03.2018 tarih ve 2018/11597 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değiştirilmiştir. Bu kapsamda 2022 yılında yeni bir düzenleme mevcut olmayıp bağımsız denetime tabi olmak için aşağıda yer alan kriterler geçerlidir.
2018/11597 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde; tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini üst üste iki dönemde sağlayan şirketler, 6102 Sayılı TTK ve 660 Sayılı Kamu Gözetim Kurumu’na ait Kanun Hükmünde Kararname gereğince bağımsız denetime tabidir.
2022 YILI BAĞIMSIZ DENETİM RAPORLAMA KRİTERLERİ
Yapılan düzenlemeler uyarınca 19.12.2012 tarihli 2012/4213 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen […]

Yazar Kasa ÖKC Cihaz olan işletmelerde E-Arşiv, E-Fatura düzeni hakkında

Yazar Kasa ÖKC Cihaz olan işletmelerde E-Arşiv, E-Fatura
Yazar Kasa cihazı olan işletmelerde E-Fatura ve E-Arşiv düzeni hakkında özelge aşağıdaki şekildedir.
İşlem yapmadan önce özelgeyi dikkatlice okumakta fayda vardır. Zira ilgili durum Yeni Nesil Yazar Kasa Pos cihazlarında da ele alınmıştır.

Sayı: 11395140-105[VUK-1-20911]-974302

Tarih: 02/11/2018

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

Sayı

:

11395140-105[VUK-1-20911]-974302

02.11.2018

Konu

:

E-arşiv fatura düzenleyip yanında YN ÖKC bilgi fişi verme zorunluluğunun bulunup bulunmadığı.

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; e-Arşiv fatura uygulamasına geçtiğiniz ve mağazalarınızda YN ÖKC kullandığınızdan dolayı tüm satışlarınızda ÖKC fişi düzenlediğiniz, bilgisayardaki muhasebe satışın stok ve ödeme bilgileri girilerek bu bilgiler ÖKC’ye GMP-3 yazılımı aracılığı ile iletildiği ve ÖKC’de oluşan […]

Bağış Makbuzlarında T.C. Kimlik Numarası Zorunlu mu?

Bağış Bağış Makbuzlarında T.C. Kimlik Numarası Zorunlu mu?
Dernek Alındı Makbuzunda (Bağış Makbuzu) Doldurulması Zorunlu Alanlar Nelerdir?
Dernekler gönüllülük esasına göre teşkil edilmiş kamu ve sivil toplumun gelişimine fayda sunmak amacı ile aynı ortak paydada buluşmuş kişi ve topluluklar tarafından oluşturulmuş sivil toplum kuruluşlarıdır. Derneklerin kuruluşu belirli şart ve ölçütlere bağlanmıştır.
Derneklerin faaliyetlerini yürütebilmeleri amacı ile kendi dernek üyeleri veya dışarıdan dernek faaliyetlerine katkı vermek isteyen destekçiler tarafından makbuz karşılığında bağış yapılmak sureti ile faaliyetlerini sürdürebilmektedir.
Bağış makbuzunun (Dernek Gelirleri Alındı Belgesi) Dernekler Yönetmeliği’nin Yedinci Bölümü olan Gelir ve Gider usulünü belirleyen 42. Maddesinde Alındı belgelerinin biçimi başlığı adı altında izah edilmiş ve […]

2019 Yılında Bağımsız Denetim

2019 Yılında Bağımsız Denetim
2019 Yılında KGK Bağımsız Denetim kapsamında, bağımsız denetime tabi şirketler ile bu şirketler açısından bağımsız denetim şartları ve bağımsız denetim kriterleri ile bağımsız denetim hadleri ve bağımsız denetim zorunluluğu nelerdir gibi soruların cevaplarına aşağıdaki izahat ve linklerden ulaşabilirsiniz.

KGK Bağımsız Denetim

2018/11597 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca 2012/4213 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 3 üncü maddesinin (a) ve (b) fıkralarındaki Aktif Toplamı ve Yıllık Net Satış Hasılatı ölçütleri 01.01.2018 tarihinden itibaren geçerli ve 26.05.2018 tarihinde yürürlüğe girmek olmak üzere yeniden belirlenmiştir.

Buna göre; yeniden belirlenen ölçütlerden en az 2’si, üst üste 2 yıl aşağıdaki sayısal değerlerin üstünde olan anonim ve limited şirketler, bağımsız denetime tabidir.

Buna göre şirketler için eşik değerler […]

Bakanlık Temsilcisi Hangi Hallerde ve Ne Zaman Zorunludur?

Şirket Kuruluşunuzun başlangıç aşamasını tamamladınız, şirketiniz iyi gidiyor ve artık olağan veya olağanüstü Genel Kurul yapacak, bir takım kararlar alacaksınız. İşte tam bu noktada yatırımcıların dikkat etmesi gereken çok önemli bir husus, bakanlık temsilcisi (nam-ı diğer hükumet komiserinin) Genel Kurulunuza katılmalı mı, hangi hallerde katılmalı, katılması için hangi yol izlenmeli ve katılmazsa sonucu ne olur?
Öncelikle belirtmek isterim ki hukuki detaylar arasında okuyucuyu yormadan olabildiğince net bir üslupla meseleyi kaleme almaya niyetliyim. Bu noktada önce hangi şirketlerin bu zorunluluğa tabi olduğu ile başlayalım;
Bakanlık Temsilcisi Hakkında Yönetmeliğin 32. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre;kuruluşları ve esas sözleşme değişiklikleri Gümrük ve Ticaret […]

Şirketlere bağımsız denetim uyarısı

Bağımsız Denetim Uyarısı
Türk Ticaret Kanunu (TTK) gereği konulan belirli kriterleri yerine getiren ve 2015 ve 2016 yılı hesap dönemlerine ilişkin bağımsız denetimi yaptırmayan şirketlerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından uyarıldığını belirten bağımsız denetçi ve mali müşavir Somer Kılıçer, bu durumun şirketler açısından yasal yaptırımlarına dikkat çekti.
Şirketlerde denetçi seçilmemesinden doğan zararlardan yönetim kurulunun sorumlu olduğunu da vurgulayan Kılıçer şöyle konuştu: “Bağımsız denetimi yaptırmayanlara yasal olarak belli yaptırımlar var. Denetime tabi olduğu hâlde, denetlettirilmemiş finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu düzenlenmemiş hükmünde oluyor. Finansal tabloların düzenlenmemiş sayılması, mali tabloların genel kurul tarafından incelenmesi, tartışılması ve ibrası da yapılamaz hükmü […]

2022 Yılında Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketler

2022 Bağımsız Denetim Şartları
Bu yazımızda 2022 yılında bağımsız denetime tabi olacak şirketler hakkında detaylı bilgilendirmeye çalışacağız.
HANGİ ŞİRKETLERİN BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAĞINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BELİRLENDİ
26 Mayıs 2018 tarihli ve 30432 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2018/11597 sayılı Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar ile 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren bağımsız denetime tabi olacak şirketlere ilişkin ölçütler yeniden belirlenmişti.
16 Şubat 2019 tarihli ve 30688 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararına İlişkin Usul ve Esaslarda söz konusu Kararın uygulanmasına yönelik usul ve esaslar yer almıştır.
Bu Kararda yer alan açıklamalar aşağıdaki gibidir.
I-) Bağımsız denetime […]